ОБЕРЕЖНО-ГРИБИ

У лісах Путивльщини зустрічається велика кількість грибів. Гриби – це цінний та делікатесний продукт харчування, але подекуди наша необізнаність у визначенні придатності грибів до вживання в їжу може призвести до тяжких отруєнь чи тривалих розладів здоров’я.

Багато грибників-любителів збирають, споживають, а також реалізують їх на ринках. Часто в кошики разом з їстівними потрапляють отруйні або неїстівні риби. Достатньо одного гриба в кошику, щоб призвести до непоправних наслідків. Тому, окрім кошика, для здобичі, не завадить захопити з собою довідник грибника, адже трапляється побачити такі екземпляри, які досі були невідомі. Саме їх і не треба нести додому. Збирайте лише ті, у яких впевнені на 100%.

Крім того, гриби є найбільш інтенсивними накопичувачами радіонуклідів, особливо ті, що проростають поблизу автомагістральних шляхів. Навіть їстівні гриби можуть стати отруйними внаслідок всмоктування викидів промисловості, автотранспорту, які забруднюють навколишнє середовище солями важких металів, кислотними ангідридами та іншими складовими. Внаслідок мутаційних змін деякі із них, що вважалися їстівними, переведені до неїстівних та отруйних, такі як: сироїжка зелена, сироїжка блювотна, свинуха тонка, строчок звичайний, дощовик, рядовка сіра та інші.

Першими симптомами отруєння, які з’являються через 6 — 12 годин після вживання грибів, а іноді навіть через 2 – 3 доби, є раптові та швидко наростаючі болі в животі, нудота, блювання, пронос. З’являються симптоми зневоднення – слабкість, спрага, розлади кровообігу (холодні кінцівки, судоми), у тяжких випадках розвивається печінково–ниркова недостатність, та може наступити смерть.

Необхідно пам’ятати: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Тому при перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися до лікаря, а до його приходу спробувати штучно викликати блювання, провести швидке очищення шлунка та кишечника, їх промивання великою кількістю води (до 3 літрів) теплої води або слабкого розчину питної соди (1 ч.л. на 0.5 л води), щоб вивести отруту з організму. Ні в якому разі не можна вживати спиртні напої, оскільки вони сприяють всмоктуванню отрути слизовою шлунка. Купуючи гриби на агропродовольчих ринках, звертайте увагу на наявність експертного висновку на продукцію, який видається ветеринарними фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.

У черговий раз наголошуємо утримуватися від будь-якої купівлі харчових продуктів у місцях не встановленої торгівлі. Це становить неабияку небезпеку Вашому здоров’ю. Зауважуємо, аби не отруїтися грибами, слід дотримуватися певних правил. Пильність, здоровий глузд та розуміння — запорука безпечності та життя.

Фельдшер санітарний

Путильського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

 в Сумській області                                                                                                                Салогубова Т.Б.

spacer